Kecurian di Majlis anda

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Kecurian nie boleh terjadi kepada sesiapa..di mana² pun...
nieyl nak share sedikit pengalaman yang terjadi time wedding nieyl dlu...
Hanya sekelip mata je tabs yang nieyl baru beli tu boleh hilang..
Ya Allah..profesional sungguh pencuri nie...
Jadinya...nak nasihat sikit..
kalau rumah kita buat majlis perkahwinan ke..apa saja majlis...
yang mengundang orang yang ramai...

Please la berhati-hati....
Kita tidak boleh menuduh sesiapa..
sebab kita tak nampak siapa yang curi..
Apa yang kita boleh lakukan..
mencegah lebih baik dr menyesal kemudian...

Sini ada beberapa tips yang kita boleh berkongsi bersama...


1. Kunci almari kabinet yang menyimpan barangan kemas. 

 2. Jangan sesekali memberikan ‘duit salam’ kepada saudara mara yang kurang dipercayai. 

 3. Sediakan satu bilik khas untuk simpan barangan berharga. 
Hanya orang tertentu saja ada kunci bilik tersebut. 

4.Pastikan ada orang yang mengawasi sekitar bilik pengantin. 

 5. Benarkan orang yang dikenali saja seperti keluarga dan 
sahabat handai yang boleh masuk ke dalam bilik pengantin. 

 6. Guna ‘bankers check’ untuk mas kahwin atau hantaran pengantin.

 7. Jika ada yang meminta untuk solat. Pastikan ada orang yang mengawasi. 

 8. Simpan barangan berharga di tempat yang strategik bagi elak kecurian.


-LOVE nieyl-

  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

4 comments:

  1. itu yg bahaya nye..kadang org luar pun berani masuk umah mencuri time kenduri sebab die tau time tuh ramai org..

    ReplyDelete
  2. Dlm ramai2 ada yg panjang tangan.....

    ReplyDelete
  3. betol tuh.. kadang2 ade tetamu yang berniat tak baik. x salah kalo kita berhati2 kan~

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...