10 December, 2015

Aduhaiiii..sakitnya gigi

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Baru² nie entah kenapa tertiba gigi rasa sakit...
sampai tak boleh nak kunyah belah kanan..
Patutlah orang kata,kalau sakit gigi..
Memang tak boleh tidur malam...

Puaslah malam² buta cari en.google...
Nak cari solustion selain dari pergi KLINIK..

Antara petuanya..

1. Kunyah sedikit kapur sirih pada gigi yang sakit sehingga lumat.
 Amalkan sehingga rasa sakit gigi hilang.

 2. Bagi gigi berlubang, ambil getah pada tampuk buah betik muda
dan sapukan pada gigi yang sakit dengan putik kapas.

 3. Jika gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat
dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi.

 4. Dapatkan akar temu lawak dan segenggam biji sawi.
 Masukkan ke dalam periuk dengan air secukupnya.
Rebus hingga mendidih. Tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik.
Tapis dan minum airnya pagi dan petang setiap hari sehingga sembuh.

Atau pun try makan Chewable Vita -C Plus nie..
InsyaÁllah..


-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

6 comments:

  1. Fida pun kalau sakit gigi,,mau menangis satu malam..p doktor dia tak bagi cabut..last-last paksa gak cabut..daripada merana satu malam lagi.

    ReplyDelete
  2. Kalau kakak senang tip yg last aje Nieyl
    Yg lain tu kadang masa nak masa itulah susah nak dpt.
    Kalau Nieyl bengkak pipi sakit gigi tak dpt kakak bayangkan lagi montellah pipi comel tu..

    ReplyDelete
  3. Sakit gigilah yg tak boleh tahan Nieyl..
    Tido pun tak lena..
    Rasa nak marah jer..
    Sabar ye Nieyl.. semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  4. menakutkan jugak sakit gigi nih yer~
    terima kasih atas tips yang di kongsikan~

    ReplyDelete
  5. adeh.. gigi kalo sakit memang serba tak kena..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)