Tips Menjaga Produk Kosmatik

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hai uollsss...sehari tak update blog..rindu pulak nak BW blog kengkawan..
Oklah nak tanya nie...siapa di antara uolls-uolls nie semua suka..
bermake up?dan ada alat-alat make up nie...
ha..pagi ni nak share sikit..tips...
carik untuk diri sendiri..tapi just nak share sedikit ilmu bersama..

kita yang perempuan nie kosmatik tak boleh di pisahkan kot...
tapi ada je yang x pakai...nieyl so far lipstik,bedak complex,eyeliner,spray make up..
wajib ada...so,uolls punyer lagi banyak kot kan...


Macam makanan, kosmetik juga mempunyai tempoh luput tau..
 Andai terpakai, pasti memudaratkan diri.
Penggunaan kosmetik harus betul supaya kekal lama dan selamat.

Tips alat solek yang kita gunakan tidak expired dan rosak sebelum sampai masanya.


  1. Simpan di tempat yang sepatutnya -
  2. Kalau dah buka, simpan di tempat yang sejuk dan kering. Hindari tempat yang lembap atau terkena sinar matahari secara langsung. Sebab Produk kosmetik akan mudah mencair manakala di tempat lembap, tekstur kosmetik akan mudah rosak sehingga tidak boleh digunakan lagi.

  3. Hygiene ke tidak? -
  4. Kesan sentuhan secara langsung boleh menyebabkan alahan akibat kuman, bakteria mahupun sel kulit mati yang melekat pada produk kosmatik. Jadi disarankan agar guna berus sintetik dibersihkan setiap dua kali sehari. Gunakan cecair pembersih solekan atau sabun wajah.

  5. Asah Semula - 
  6. kalau kita ada alat solek (pensel) perlu diasah sebelum digunakan okey. Antaranya seperti pensel gincu, atau pensel alis. (Petua) -Masukkan alat solek ke dalam peti sejuk setengah jam sebelum diasah. Hasilnya tentu  puas hati!

    *petua tu nieyl belum try lagi..hihihi

  7. Jangka Hayat Kosmetik- 
  8. Wajid!!Periksa tarikh luput pada produk kosmatik terdahulu. Baca kandungan Sebagai gambaran, rata-rata tempoh masa kosmetik seperti berikut.
  • Gincu dan penggaris bibir : 1 tahun ·
  •  Maskara dan penggaris mata : 3 bulan ·
  • Bedak padat dan pembayang mata : 2 tahun 
  •  Bedak asas : 1 tahun 
  •  Span : Ganti bila sudah kotor
Ha..jangan lupa lipstik² tu jgn guna sampai 2 3 tahun..
yela..sbb kadang² setahun tak abis guna..kita guna untuk tahun² berikutnyer..
so,kena alert yea...tengok tarikh tau... :)

-LOVE xoxo-


  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

6 comments:

  1. Kakak ni walau belum habis kalau dah terjumpa/terpikat dgn yg baru yg lama akan terbiar
    Tapi biasanya ada anak buah atau anak sendiri yg suka ambik Nieyl..

    ReplyDelete
  2. saya cuma pakai bedak kompak, krim muka,pencuci muka dengan perfume. tu je. sebab malas hahahaha

    ReplyDelete
  3. alatan mekap ni patut dijaga baik2 tu...maklum nk letak di muka.

    ReplyDelete
  4. Kalau bedak asas, 2-3 bulan dah habis..hehe..
    Yang lain2 tu biasanya buang bila dah cukup jangka hayatnya

    ReplyDelete
  5. Alamak!!! Kalau cenggitu banyak alat solek okje yg dah expired rasanya. Yelah mcm eyeshadow, blusher tu mana selalu pakai pun...
    Lipstic pun ada rasanya. Nak check tarikh luput takut dah tak nampak dah tarikhnya hihi....Nampak sangat dah expired ek

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...