26 October, 2015

Hilangkan selsema anda

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Setiap kali  serang demam selesema memang agak 'tangkap' kepala.
 Lagi parah kalau sampai air hidung mula meleleh, terus hilang mood nak buat kerja kan.
Demam selesema bukanlah penyakit bahaya yang boleh hilang
sendiri tetapi kalau cukup nutrisi, confirm anda kembali sihat.
Kalau makan ubat selsema kita akan mengantukkan...
 Cuba petua ini untuk hapuskan demam selesema..



1. Vitamin C 
Vitamin C bermanfaat untuk mempertahankan sistem imun tubuh dan melawan selesema. Anda boleh dapat zat ini dengan makan kentang, lada benggala hijau, strawberi, nenas dan paling senang buah oren untuk melawan selesema. 

 2. Halia 
Bukan hanya selesema, halia juga boleh rawat batuk dan demam. Caranya mudah, parut halia dalam air panas dan anda boleh tambah sedikit gula melaka untuk rasa manis atau boleh dicampurkan dengan teh. Minumlah air halia suam atau panas.

3. Bawang Putih 
Bawang putih mengandungi antioksidan yang berguna dalam sistem kekebalan tubuh untuk melawan bakteri dan virus, termasuk mencegah dan rawat selesema. Jika anda diserang demam, ketepikan dulu ubat dan cuba makan bawang putih. Kalau nak lebih berkesan anda boleh terus tumbuk dan makan bawang putih. 

 4. Bayam 
Tak suka makan sayur? Haa... selepas ini anda kena jga paksa telan sebab bayam mengandungi serat, antioksidan, seperti vitamin C, dan banyak lagi. Kalau masak bayam, jangan lama. Cukuplah dalam 10-15 minit.


Selamat mencuba...

-LOVE xoxo-



  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

5 comments:

  1. betui Vita c memang membantu pun .... cam aku ni rasa nk demam...selsema ke ...sakit tekak ke ...telah je 2 biji vita c shaklee tu inshaaAllah hilang terus .....

    ReplyDelete
  2. baru ni kena selsema.selepas usia anak setahun lebih. alhamdulillah, baik dgn sndirinya tanpa telan ubat. mmg x nk telan sbb tgh bf anak.

    tenkiu nieyl
    next time blh cuba

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)