Kenderaan Berat Ikut Kiri

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Peristiwa pagi tadi..
time tu on the way pergi kerja macam biasa...
Tapi hari ini agak jem sikit di lorong tengah..
sebab ada 2 lori kedabak besar mengedik duduk di lorong tengah..
Lorong tengah pula jadi slow gila...

Memang sakit jiwa sekejap lah..
Dah tahu awak bawa muat yang berat..
Ikutlah lorong kiri...yg slow..pelahan tu...
kesian lah sikit kat kami² yg nak pergi kerja...
nak laju sikit..

Lepas mengadap lori ini..
nieyl relax la duduk lorong tengah..
kelajuan lebih kurang 100 mcm tu laa..
xkan nak bawak 40 ke 60 kan..
lebih baik duduk lorong kiri..
sbb xnak susahkan orang² yg kat belakang kita tu...

bayangkan ada satu kereta yang badigol ni...
dia dr lorong kanan tetiba himpit tanpa simpati..
nak masuk simpang belah kiri..
dah la tu..kita tengah laju..
kereta belakang laju...dia himpit pulak nak ke kiri..
hmm...memang kena HON la pepagi kan..
melampau..sampai nak membahayakan nyawa orang lain...

Dah tahu nak masuk lorong kiri...
tolong la masuk lorong kiri lebih awal sbelum sampai simpang...
ini last minit dengan kenderaan masing² laju...
ee..kdg² tak faham la..tak sayang nyawa ke apa...
Kita kalau boleh jaga keselamatan kita...pengguna jalan raya yang lain jugak..
bila sama² menjaga..bertimbang rasa...
Insya'Allah..peratusan kemalangan tu boleh di kurangkan...

Perempuan tak perempuan..
lelaki tak lelaki..
Hormat la..respect la each other kalau di jalan raya..
Ini tidak...nampak perempuan je yg drive..
mula lah nak tunjuk lagak di jalan raya..
ee...bertaubat laaa...

uolls hati² ketika memandu okey.. :)

-LOVE uolls-
      Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

7 comments:

  1. lori menggedik dok lane tgh tu tiap hari aida kena hadap, nieyl.
    geram, kan?
    selamba aje dia tak nak ke kiri!
    susahkan org lain.
    jalan jadik jem la kan.

    ReplyDelete
  2. by right pepagi lori xleh pun masuk highway or jalan2 yg mmg dh sesak ngan org2 yg nak gie keje..after kul 10 kut baru dieorg boleh lalu..xpaham..org yg wat peraturan dulu xde pun kate nak pantau..sbb akak mmg tiap2 hari terserempak ngan lori2 nie..bengang je tgk..pasal die lg teruk jammed..tuh blum cite pepagi accident lori ngan motor la lori ngan kete la..haihhhh, kan dh bebel pjg dh nie..

    ReplyDelete
  3. lori gedabak mmg ngeri klau lalu di sebelah kn...

    ReplyDelete
  4. lori2 besar ni mmg membahyakan pengguna kereta/motor kecil pantang tergeser sedikit nahas dibuatnya...hati2 sebelum ditimpa kemalangan.

    ReplyDelete
  5. Hati2 niely....seml akak dpt berita kawan sekolah akak maut dlm kemalangan...masuk paper n tv jugsk kisah die....

    Akak fobia kalo lori2 ni....sbb byk sgt dgr kes yg menakutkan....

    ReplyDelete
  6. macam2 peel driver atas jalan ni kan... apa2pun safe drive sis... jauh ke pejalanan ke tempat keja...?

    ReplyDelete
  7. Aishhhhh.......sabarlah akak....dugaan pagi pagi ....
    kesimpulannya,tak kira laki or perempuan,jadilah pemandu yg berhemah! :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...