Daging Salai Masak Lemak Rebung

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Weekend² biasanya masak la kalau tak ada kenduri kahwin...
so,last week kenduri hari ahad so,main masak² hari sabtu la...

Selalu sebut main masak² nie sebabnya..
nieyl jenis masak tak ikut sukatan..
Sebab itu lah susah nak bagi resepi kat orang...
kalau bagi pun just ckp bahan²..
dr segi kuantiti tu..susah sebab nieyl jenis ikut suka hati...
mcm orang berpengalaman masak mak nieyl kata..haha..
padahal, baru belajar masak...

kami ni nieyl first time masak daging salai masak lemak rebung..
kebetulan mak bagi dekat kakak rebung madu tu..
tapi kakak nieyl dia tak reti nak masak rebung² nie..
jd nyer...nieyl la amek bawak balik...

Tetiba pula rasa nak masak daging salai..
padahal,x penah skali pun menyalai daging nie..haha..
tapi xpelah...buat jela kan..janji salai....

Bahan -bahan 

Bawang Besar
Bawang Putih
cili api
kunyit
Serai
Santan

* serai di titik
*yang lain tu dikisar
Cara-Cara 

Tumis bahan di kisar + serai yang dititik
 masukkan santan + daging + rebung

*letaklah garam secukup rasa
Ini lah hasilnya menyalai...huhuhu..
tapi nieyl rebus dlu daging tu...pastu tos..baru salai...
Rebung madu..
Okey..ini lah hasilnya...
2x tambah nasi en.husband okey...
sedap katanya..hihihi..

haii...kembang² hidung ni ha dengar pujian..hihihi

-LOVE xoxo-


  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

6 comments:

  1. faveret ak eny ni... kdg kdg malas nak salai, rebus je daging tu heheheh

    ReplyDelete
  2. Daging salai masak lemak tak ada rebung dah sedap apa lagi kalau letak rebung
    Memang outlah kalau org diet:)

    ReplyDelete
  3. sedapnya..mau bertambah2 kalau makan ni

    ReplyDelete
  4. huuiiihhhsss sedapnye ...nyum 222

    ReplyDelete
  5. nampak sedap tu walaupun baru 1st time..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...