Kalau dah sayang....

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Hanya orang yang memahami dan pencinta haiwan je tahu...
betapa sayangnya tuan kepada haiwan peliharaan masing²..
Tak kisah lah ular ke..buaya ke..kucing ke..macam² lagi lah haiwan
yang orang zaman skrg bela kat rumah..cuma tak pernah dengar lagi
orang bela gajah,harimau,singa dalam rumah sebagai haiwan peliharaan..
Kat Malaysia lahh..kat luar sana ada je...

Boleh dikatakan perbelanjaan haiwan peliharaan nie tinggi jugak...
Macam nieyl nie kucing semua dalam rumah..
jadi,dia kena sentiasa bersih..wangi...tiada apa² penyakit yang boleh
memudaratkan kita..
Sebab itu 2 bulan skali kena hantar pergi SPA..
Setahun sekali kena Vaksin..Bagi ubat cacing =)
Dari segi makanan pula..Memang tak di nafikanlah..
makanan dia lagi mahal dr sekampet beras kita nie hah...
Makanan pun kita tak boleh nak bagi dia makanan yang murah²..
sebab takut badan dia tak sesuai...
Sama macam manusia jugak.. ada yang jenis alergic pada sesuatu makanan..

2 bulan sekali nieyl akan pergi PET SHOP dekat bangi..
Untuk beli makanan anak² bulus..
Anak bulus nieyl setia ngan Royal Canin (RC)
RC harga makanan dia memang lebih mahal dr jenama lain..
Bukan berlagak yea... nieyl pernah try semua jenis jenama makanan...
so far,semua tak sesuai..mcm mana kita tahu...
kita boleh tengok najis dia..kalau cair tu..better tukar laaa...
tu tandanya dia sakit perut n makanan tu tak sesuai...
Dlm pet shop macam² jenama makanan kucing ada...boleh pilih..
kalau rasa was²..boleh tanya pada pekerja pet shop tu..minta suggestion =)
Sekarang nie si mieka suka main,so..dah alang² pergi pet shop hari tu..
belikan dia bola...beli kan dia mainan...supaya dia lebih aktif..
tak adalah asyik nak makan tidur je kan..bagi sihat sikit...
Rasanya kat pasaran banyak dah majalah² tentang haiwan peliharaan nie..
mcm nieyl CAT LOVERS so, majalah HAI MEOW nie banyak membantu jugak laaa...
banyak info tentang kucing yang kita boleh dapat..dalam menjaga anak² bulus kita =)
InsyaÁllah...nanti nieyl buat 1 SLOT untuk info CAT LOVERS..
sebab ramai jugak yang bertanya..
Susah tak jaga kucing?Letak dalam rumah tak busuk ke rumah?
bulu² tak gugur ke? macam² soalan...

One more thing, jangan cakap nieyl jaga kucing mahal je tau..
kucing kampung pun nieyl ada bela jugak..
cuma dieorang datang bila lapar...pergi bila dah kenyang =)
Kebiasaanya anak² kucing yg baru lahir tu..
kita akan letak satu tempat...bagi mak dia makan...
lepas dah besar sikit...dieorang dah boleh carik makanan sendiri..
kita bebaskan la diaaa..sebab mmg sifat kucing kampung nie hidup bebas kan..=)

Okey lah next time kita sembang lagi pasal CAT LOVERS okey...

-LOVE uolls-
 

3 comments:

  1. oo..cat lover rupenye nieyl ni..hihi..
    org yg bela kucing ni biasa murah rezeki wlupun makanan kucing pun mahal..
    in sha Allah..ade ganjaran dr Allah.. :)

    ReplyDelete
  2. kucing nory, si laura tengah sakit sekarang ni..huhuhu...cian dia..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...