Ingatkan demam biasa,rupanya denggi

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Selamat pagi uolls...jangan lupa..jumaat nie kita dah rayo..
mesti cuti sabtu n ahad uolls g shopping raya kan?kan?
ingat shopping² jugak...pernjimatan di utamakan ye...
Jalan raya pagi nie kurang ckit dah kereta..lagipun dah ada start cuti hari ini..
Bos pun esok dah start cuti..
PA?hahaha..mengadap pc sampai hari khamis..haha..

Okey lah nak cter pasal en.suami yang demam sejak ari jumaat lepas..

Hari khamis Malam
Balik dari tanah perkuburan around 5.30 macam tu laa..
dia mengadu rasa macam tak sedap badan.. memula tu ingat biasa aja laa..
telan panadol,tidur....

Hari Jumaat Malam
Pagi² jumaat tu badan dia terlalu panas..
suruh dia mandi..untuk turunkan panas badan dia..
lepas berbuka terus pergi ke klinik,time nie mmg fikir demam panas aje laaa...
balik makan ubat semua..tidur...

Sabtu tgh hari 
Ubat dah makan..tapi badan masih tak berpeluh..
dia pun nampak mcm dah x tahan sebab cirit birit..muntah²...
terus pegi ke klinik tempat adik ipar kerja..test darah semua..
10 minit pastu jumpa doktor...katanya suspek denggi..
suhu badan klu x silap 38.6  dan doktor buat surat..
kena p hospital..

sabtu malam lepas buka puasa
Bawak en.suami ke hospital putrajaya..
kira dalam 30 minit jelah tggu sebab ada surat doktor kan..
tekanan darah pun rendah..suhu badan naik 39.0
platelet makin turun..dalam 60 lebih cmtu...
doktor inject ubat tahan sakit sementara tggu rest darah keluar..
time tggu kat tempat menunggu tu...badan en.suami mula berpeluh²
abis satu baju basah padahal duduk dlm aircond tuh....
lepas doktor panggil semula tuh..memang pasti denggi..
dan doktor bagi ubat esok pagi nyer kena datang lagi check darah..
Ahad pagi
sebelum pergi hospital tu..dah siapkan sup ketam ngan air 100plus...
suruh dia makan minum..sebab klu boleh tak nak lah beraya kat hospital..
dr hospital putrajaya di suruh ke klinik presint 9 sbb x ramai org...
klu kat hospital lambat...so,pegi lahhh...
Alhamdulillah...platelet naik 90.0 cuma tekanan darah masih rendah..
dan darah pekat sikit..doktor suruh minum banyak air...
Hari ini kena pegi check darah lagi...
kena buat pemantauan..sampai semua nyer kembali normal...

Bagitu lah hari weekend nieyl minggu ini... :)
Hopefully sgt hari ini more better laaahhh...
sebab kesian tgk en.suami  baju raya pun masih belum beli lagi...
lagi beberapa hari aje lagi nak raya...
semoga kembali sihat dan ceria seperti biasa...

kepada uolls semua..pleasa jaga kesihatan diri,keluarga nya..
semoga semua nyer sihat² di hari raya nanti =)



seindahcerita: uolls doakan en.suami saya yea..terima kasih

 

9 comments:

  1. nak backlink free ? sila tinggalkan link di page BLOG SYIRA LOKMAN :D

    ReplyDelete
  2. mmg musim denggi lah kot..abg ipar sy dh beberapa hari warded denggi, siap masuk icu...

    ReplyDelete
  3. get well soon ....kesiannye nk raya ni demam pulak ....

    ReplyDelete
  4. semoga Encik suami sihat ye...cahiyok!nak raya dah ni...

    ReplyDelete
  5. dik..bagi mkn buah kiwi dik..air masak tak membantu sgt sebenar nyer..

    ReplyDelete
  6. mmg musim skrang ni kan nieyl....dah nak raye plak tu...hope semua kembali ok tau....ko pun jaga diri....

    *********************

    Selamat hari raya aidilfitri dari lieyalatif buat nieylsekeluarga….moga syawal dirai dengan penuh meriah dan dlm keberkatan Allah taala….

    Terlebih bias tutur bicara,
    Disimpan jangan ampun dipinta,
    Syawal dinanti akan kunjung tiba,
    Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.

    Hati-hati dlm perjalanan moga raya tahun ini dirai gembira….

    ReplyDelete
  7. skrg ni musim denggi.ank kwn dh sminggu demam denggi.hr ni br boleh kuar.
    hope suami Nieyl cpt2 smbuh

    ReplyDelete
  8. moga asben nieyl cepat pulih.
    in shaa Allah :)
    doa byk2 bulan ramadhan ni...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...