STOP Jerit Pada Anak

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Teringat zaman kecik² dlu..
kalau ikutkan zaman paling nakal ialah zaman sekolah tadika..
orang baru nak belajar kat sekolah..jumpa pulak kawan² sebelah rumah..
satu kampung..jiran²...

kalau sehari tu tak dengar mak jerit² cari anak dia..
tak sah laaa...kadang² sampai boleh dengar 2 3 buah rumah laaa..
Dok jerit panggil anak dia yang degil nie...

Kalau dalam rumah lagi ar...jerit saja mak kat rumah bila tengok rumah bersepah..haha..
Tak buah keje sekolah pun kena jerit Oooo...
Sampai dah rasa bila jeritan itu alunan lagu..haha..:P

Nieyl nak share beberapa teknik memudahkan anak² dengar kata mak ayah..
Tapi sebenarnya bergantung jugak pada tahap kedegilan masing²...
Setiap anak tak sama kan.. :)


Beri Amaran
Anak² lebih takut kalau kita beri amaran kat mereka..
sebabnya mereka akan rasa tergugat dan takut segala permintaan mereka
kita tak akan beri..
  (btl jgk..nieyl selalu takut klu mak ayah ugut x nak belikan mainan)

Sentiasa Bertenang
Agak² siapalah yang suka tengok rumah bersepah dengan mainan..
dengan makanan kat ruang tamu kan.. Cuba bertenang dan berfikir..
Mungkin perkara ini akan terjadi ketika mereka kecil je..Bila dah besar nanti..
kita mesti akan merindui saat² tu..
( bertuah la mak nieyl nak bertenang, di jerit satu rumah boleh gegar haha )

Jadi lebih rapat
Kalau kita panggil anak² dari dapur...
sampai ke sudah memang tak akan di saut nya kan..
kadang² hati panas panggil² buat tak tahu je...
Cuba pergi dekat mereka,pandang mereka..dan bercakap...
( kalau nieyl cukup 3x tak jawab..sila la mak dtg bawak rotan sekali..larrriiii..)

Banyak lagi cara yang boleh di gunakan..
google je..hihi..segalanya di hujung jari..
yang penting, kena usaha :)

( nieyl kat rumah adalah makcik yang sangat garang pada tempatnya..Tapi sporting..
jeritan nieyl mengalahkan mak nieyl..hahaha )

seindahcerita: perut dah lapor...nak makan...
 

8 comments:

  1. Kat rumah, saya lah yg selalu jerit pada anak-anak buah sampai dorang semua takut dgn saya. Kadang2 mak-mak dorang pon petik nama saya nak bagi dorang takut punya pasal. Kah3..Jahat tul mak sedara dia ni.. Hihi

    ReplyDelete
  2. Kalau xjerit takut xnak dgr plak,huhuu.....;-)

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya pada kakak kalau dah terbiasa jerit pada anak bila cakap lembut dia dah tak dengar
    Tapi kalau dah biasa cakap lembut pada anak dia akan biasa.
    So pucuk pangkal kita yg jadi ibu kena control.

    ReplyDelete
  4. Tapi dulu2 walaupun kena jerit still kita takut dgn mak ayah kan. Tapi budak sekarang ramai yg berani dgn mak ayah. Huhu...

    ReplyDelete
  5. alamak..selalu juga jerit kat anak..xmo dengar cakap..hee

    ReplyDelete
  6. aduhai..da cuba semua tpi nmpknya tak jln..mmg die suke nak kena bebel,pegang rotan,menjerit2..mak nyer cuba la tenang..ckp lemah lembut..lg naik lemaknyer..hihihi...ibu yg membebel..

    ReplyDelete
  7. heheh yui sulung mmg mak suka jerit2 gitu.. tp bila tang bgsu kt dh nmpk, mak just slowkan atau erti kata lain prli2 je suh wat lg..huhu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...