Saya Pernah Kena Denda

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kalau budak nakal memang selalu kena denda kat sekolah..
Nakal zaman dulu bukan mcm zaman sekarang nie...
kalau buli tu tak ada lah sampai menyebabkan kematian atau cedera parah..
Nakal² pun still hormat cikgu² kat sekolah..
kerja sekolah tiap...kalau ada class tambahan still pergi jugak Ok...

Teringat zaman sekolah rendah..
kalau tak siap kerja sekolah kena berdiri atas kerusi..
kalau tak dapat jawab soalan pun kena berdiri...
kalau bising² dalam kelas ke..
kena berdiri kat luar class..
paling teruk pun nieyl penah kena rotan jelaaa..
sbb kerja sekolah tak siap...itupun kat tapak tangan..
peh!time tu memang sakit laaa...klu skrg nie kena pukul ngan pembaris kuning tuh...
tak sakit laaa... :P

hihi..kalau tertinggal buku latihan/buku tulis kat rumah..
kena tulis ayat 1 ayat..beratus baris...naik lenguh kot pegang pensel..
tulis ayat yang sama berkali-kali...haha...
esoknya kena hantar kat cikgu..
sampai tengah malam la buat.. ( pengajaran)
lepas tu dah x tinggal buku lagi dah..
sebab dah x larat nak tulis beratus baris...

Biasakan kalau cikgu lambat masuk kelas...
Adoi..kelas jgn ckp laaa...pelajar mmg suka laaa...
berkejar-kejaran di luar kelas...
menjerit dalam kelas...eh..mcm² laaaa...
Bila cikgu masuk kelas...haha..semua kena berdiri..
mula cikgu soal sifir..siapa dapat jawab..boleh duduk..haha..

byk lagi denda² yang biasa kena kat sekolah dlu...
Kutip sampah kat kawasan sekolah..
kena berdiri di luar kelas sambil angkat kerusi..
yang popular ketuk ketampi...
Pengajarannya:
walaupun cikgu denda kita mcm²..
kita tahu ianya bertujuaan untuk mendidik..
tapi itu zaman² dlu...Alhamdulillah..hari ini diriku menjadi manusia yang berguna :)

seindahcerita: ha..denda apa yang korang paling teruk kena?
 

4 comments:

  1. akak pun penah kene..gengster kan..takat berdiri atas kusi, atas meja, kene beratur kat luar kelas la..tp ttp jadik ketua kelas..teruk betul ketua kelas..hahahahahaha...

    ReplyDelete
  2. hahaha!! yg sy mengurat guru tu muka tak boleh blah! hahaha

    ReplyDelete
  3. ermm..teringat pulak zaman2 nakal dulu..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...