18 May, 2015

Resepi : Churros yang sedap

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebelum tu nak mengaku dulu...
yang diri ini bukan lah seorang yang rajin nak buat kuih.
.atau apa² yang berkaitan dengan dapur.. (..yeke..)
haha..rasanya lah...

Tetapi suka cuba buat resepi yang baru..
yang trend lah orang kata..walaupun malas...
Bila tiba mood baking tiba...jangan kacau..
sebab memang nak kena hempok!haha..
dah start baking sesiapa dilarang masuk dapur ku..haha..

Kebelakangan nie kan ramai sgt post pasal churros kan..
actually,tak tahu pun rasa dia mcm mana..
tapi gedik nak buat jugak...
tapi bahan asas tu memang tgk resepi orang lah...
sukatan itu suka hati je..haha.. :P

bahan-bahan Churros
1 cawan air
1  sudu makan gula ( nk letak lebih 1 1/2 pun boleh )
1 1/4 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 sudu kecil garam
2 sudu makan butter
cara-caranya
1. Air +gula + garam + butter dalam kuali..sampai mendidih
2. Masukkan telur + tepung..kacau..tutup api..
3. Uli bagi rata.. (..lembut tak?) 
4. Panaskan minyak, masukkan adunan dlm piping beg dan guna kan nozzle
bentuk bintang..
5. Picit ikut suka nak panjang atau pendek..
6. Goreng warna keemasan dan angkat..
* Churros boleh dimakan dengan cicah sos caremal atau sos coklat mcm nieyl buat

seindahcerita: selamat Mencuba :)
 

6 comments:

  1. sedapnye..akak ade save resepi nak wat churros nie..tp smp skang xwat2 lagik..hehe..kalau tabur cinnamon n gula halus pun sedap..

    ReplyDelete
  2. tak pernah cuba lagi.. nanti nak try la.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Tengah meletop churros ni Nieyl..
    Akak ada juga simpan resepi tapi tak buat2 jugak lagi..
    Nampak sedap dan mudah tu :)

    ReplyDelete
  4. Byk kali dah tgk resepi.. tapi tak terbuat lagi..,

    ReplyDelete
  5. bestnye .. nk try la buat tp piping beg tu mls nk pi cari tu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)