Seindah Cerita: July 2014

Selamat Hari Raya 2014

Salam Jumaat..
Alhamdulillah...lagi 3 ari kte nak sambut syawal..
mcner persiapan semua?
hari ini ada lagi yang masih bekerja mcm nieyl?
yg bekerja tuh..tabahkan hati yea..:P
mana yang nak gerak pulang ke kampung hari ini..
Nieyl ucapkan selamat pulang ke kampung,berhati-hati di jalan raya..

Tahun nie raya hanya bersederhana saje..
kuih raya 80% buat..20% lagi beli..
Alhamdulillah...en.husband byk membantu..

Ini lah hasilnya..x byk pun..biase2 aje..ada lagi yg x beli..
ini la masenyer segala tupperware yg beli beratus2 tuh di guna kan..huhu~
tu bak kata en.husband lerrr..die perli la tuh...

Tetiba hati ini rindu akan ramadhan bakal berlabuh tirai tidak lama lagi..
Semoga tahun depan kita bertemu lagi ramadhan...
Amin...

Sementara kita ingin menyambut syawal yg bakal tiba nie..
jangan kita lupa berdoa untuk mereka2 di luar sana ye..

#prayforGaza
#prayforMh370
#prayforMh17
#prayforSabah
#prayforMalaysia

Dikesempatan nie, sepanjang 5 thn berblog ini..
nieyl mohon maaf..zahir batin klu-klu ada komen2 yg terguris hati..
tersilap kata..semoga kita bertemu lagi..selamat Hari Raya semua..

seindahcerita: hari nie half dah :)

TQ Nuffnang : Rakuten

Salam..
Selamat Malam semua..
Jarang-jarang nak update entry di malam hari nie..

Nak ckp thanks kat nuffnang
smakin baik bagi rezeki kat nieyl.. :)

Uolls nanti klu ternampak iklan pasal rakuten nie..
klik-klik la yea...
Kepada mereka yang tidak tahu pasal Rakuten nie...
Meh nieyl cter ckit..
Rakuten nie tempat shopping online jugak..
sama mcm zalora, lazada..
Rakuten nie ada jual pakaian, alat elektrik, barang kesihatan..
dan mcm-mcm lagi la..
dan skrg nie ada RAYA SALE dari 26 Jun Sehingga 31 July 2014..
Untuk maklumat lanjut..
uolls boleh ke website Rakuten 

seindahcerita: mana2 yg gler shopping on9 blh la jenguk :)

Iftar bersama family in law

Salam..
Selamat pagi semua..
lagu raya sudah berkumandang kat mana2 aje nie..
nieyl yg dok sorang2 dlm bilik nie pun tak ketinggalan..
pasang lagu raya...layann..

Selama berkahwin nie tak pernah lagi lah 100% masak for Family husband..
Sbb slalu ayah ngan mak mertua masak..
So,kebetulan adik ipar kat penang tuh balik sini..
En.husband ajak semua buka di rumah nieyl..

memula dengar tu jerit OMG!
rasa nak pengsan sekejap..haha~
Sbb takut..bukan takut ape..
yela puasa nie kan..xleh nak rasa merasa..
takut terlebih gula..garam..haha~

Dlm pada berdebar masak tuh..
Akhirnyer siap gak ler..huhu~
redha je la..time tuh serius ckp..
nieyl nak makan pun x berapa nak selera..
haha~tengok reaksi orang makan masakan kita..hahaha~

jangan terkejut yea..nape pkai kerusi n meja plastik tuh..
nie pinjam kat kedai mak..haha~sbb meja makan nieyl comey sgt..
tok 4 orang aje..haha~yg dapat nie dalam 10 org cmtu..

Nie antara menu-menu nye..Simple aje..

komen mak mertua..sambal udang sedap..cume pedas gler..haha~
serius nieyl x tahu nape cili tu pedas sgt..

Buah apple..untuk pembuka selera...

sebab teruja sgt dgn salad kat papa john..
gigih en.husband beli..buat...haha~

Kebetulan mak nieyl ada ikan masin pekasam nie..
Nieyl goreng la ngan bawang..cili api..
mak mertua nieyl suka..hihi~

Tapi byk gak x abis sbb masak banyak..hihihi~
bungkus bagi mak mertua bawak balik..tok sahur..:)

seindahcerita: fuhhh!lega...

Yang di idam,kini di gengaman..

Salam..Selamat Pagi..
lebih kurang 6 hari lagi kita nak sambut syawal :)
tahniah pada adik2,anak2 yg berpuasa penuh setakat ini..

Oklah rasa klu sesiapa follow blog nieyl nie..
tahu dah kot nieyl suke brand apa..
klu beli handbag atau purse nie kan..
hihi~

firstly up entri nie bukan tujuan nak menunjuk2 ok..
just nak share saje..kenapa nak share?ha..tggu..


Oklah nieyl sejak kahwin lagi memang dah jatuh cinta..
dengan brand carlo rino nie..
bukan sebab harga die yg mahal ke ape..
nieyl suke design2 handbag dia kena dengan jiwa nieyl..
yg orang kata masih berusia 20-an..:P haha~

tapi klu kita tgk design die tuh ikut peringkat umur jugak laaa..
jadi semua umur blh je guna brand nie cume perlu padan kan dengan design2 yg ada..:)

Sbnrnyer nieyl pun x mampu nak beli handbag yang mahal2 nie..
Rasa mcm membazir je kan.. nieyl pun bukan la mampu sgt pun..
Cume orang kate klu kite ingin kan sesuatu pun..
kita kena lebih bijak mendapatkan nyer tanpa membazir kan duit yang byk..
Ceh waaahh~ha..cmtu la cara nieyl klu nak beli barang2 yg ori..
yg berkualiti..dan penting menjadi idaman hati..haha..

Ok jom tengok apa yang nieyl beli..

kenapa nieyl pilih handbag nie sbb die ada 3 cara nak pakai..
First dia boleh jadi sling bag sbb dia ada tali panjang..
yang kedua boleh jugak letak di bahu..
yang ke tiga boleh jugak pegang biasa..
jadi ikut keselesaan la nak pegang mcner..nak pakai mcner..
Xde masalah 3 in 1..:)

dan..dan..warna jugak nieyl suke sbb dia x mudah kotor..
x mudah koyak..dan yang penting boleh pakai dengan semua warna baju :)

Oh ya..lupa harga die pulak rm 378.00
Mesti uolls rasa sgt mahal kan..tapi mcm nieyl ckp td tidak perlu nak membazir..
klu nak bergaya dengan barang2 yang mahal..hihi~
kebetulan rezeki nieyl hari tu..carlo rino buat sale..=)
haha~jadi nieyl pun x lepaskan peluang..
rembat la handbag nie sbb harga die rm189.00..
nampak x?jimat kan banyak lagi tuh..haha..

Ok lagi satu barang yang nieyl beli..

purse nie pulak bukan menjadi pilihan sbnrnyer..
Sbb nieyl nak carik lain..tapi husband kata dah selalu pakai purse yang panjang..
why not try yg pendek pulak..
bler bos dah kata gitu..xpela kan kita try laaa..
yang nie nieyl beli kat butik carlo rino kat alamanda..
sampaikan staff situ pun nak cam muka nie..hahaha~
nieyl tak berapa igt harga sebenar purse nie..tapi nieyl dapat 20%
around rm189 lebih lahh..klu x silap..

Seperti dalam perjanjian dengan diri sendiri..
lagi 2 tahun baru tukar lain..haha~
hopefully,handbag n purse dapat berkhidmat dengan sebaik nya..haha~

Tips dr nieyl : klu nak beli barang2 yg ori dan mahal,ada brand..
beli la time sale..lebih baik..:)

seindahcerita: ingat bergaya tidak semestinya perlu membazir :)

Bila En.Suami buat Kuih

Salam..
Selamat Pagi semua..
Sebelum kita berbicara lebih jauh lagi..
nieyl nak ucapkan takziah kepada semua anak kapal,serta ahli keluarga MH17.
Semoga tabah menghadapi dugaan Allah ini..

Oklah berbalik pada tajuk atas tuh...
Last week tapi x igt ari apa..
en.suami nie rajin sgt nak buat kuih..
pada masa yang sama bini nyer nie mata dah x leh nak bukak..
Sbb esok hari nyer keje..

Skali en.suami kata xpela..die buat..
memula tuh aik biar betul..
haha~tapi xpela..biar je la die buat..tgh rajin tuh kan..
dapat lah 4 5 balang...:)


seindahcerita: ada lagi 2 jenis kuih tak buat lagi nie..

Wow!full..kerja sapa nie

Salam..
Selamat Petang semua..
lagi beberapa minit n jam aje lagi kan nak balik rumah...
Dah fikir2 nak masak lauk apa untuk berbuka?

nieyl igt arini nak masak ayam bakar black paper..
tapi tak tahu la jadi ke idak..hihi~
Plan je..

Pagi tadi masa nak g keje..
masuk kete..start..
aik..minyak hampir full...wow!siapa la yg baik isi full nie..
Sbb spanjang drive tak pernah isi full..
melainkan klu nak pegi jalan ke negeri lain..

tak tanya en.husband lagi nie..
Tak mungkin dia yang isi sbb die pun 2 x 5 ngan nieyl nie..
nie stok minyak seminggu..haha~xpun sampai raya kot..haha~

seindahcerita: minyak full..kete rasa berat bler drive..

Buka Puasa di Papa johns

Salam semua..
Ya Allah..mata nie tak leh nak celik dah nie..
Mengantok nyer..pastu badan mcm x sedap la..
Nak demam pun ada jugak nie...
Sbb dah 3 hari balik umah lewat malam..

Tak cukup tidur...
Kena ambun kat luar tuh..
Oklah nak share pasal buka puasa kat luar..

Last week first time buka kat Papa johns itu pun kebetulan..
Sbb mase shopping kat Jucso dah nak pukul 6 baru la terhengeh2..
nak carik tempat berbuka..Pizza hut penuh,KFC penuh..
last2 nampak papa johns..
Lagipun tak pernah lagi rasa..
So,pergi laaa...






Makan berdua je..total semua dlm rm67-69 cmtu la..
makanan so far ok la..cume service kena lebih pantas je..:)
Sbb agak kelam kabut ckit..
nieyl berbuka ngan air teh air lemon..
wow!pedih perut di buat nyer..

Cadangannya: maybe boleh kot buat mcm SR (secret recepi)
last year berkesempatan buka puasa kat SR..
dieorg sediakan kurma dan air sirap..
Sbelum hantar makanan yang kita order..

seindahcerita: dah dekat nak raya banyak pakai duit..

Berita baik! Lazada Super Sale Raya 2014

Salam..Semua!

Ada berita baik untuk anda yang sedang bershopping
di Lazada.com.my.
Lazada dengan berbesar hati melanjutkan Super Sale Raya
sehingga
11.59 malam esok ( 17 July 2014 )

Jom teruskan bershopping :)

Lazada Super Sale Raya 2014

Siapa yang tak kenal lazada.com.my kan? Bagi peminat tegar Online shopping, korang mesti tahu dan kenal dengan laman sesawang yang paling TOP kat Malaysia ini yang menyediakan kemudahan membeli-belah seperti kelengkapan rumah, alat elektronik, pakaian dan lain-lain hanya di lazada.com.my. Selain itu, lazada.com.my juga ada menjual keperluan baby , produk kesihatan, camera dan banyak lagi. Lagipun lazada.com.my menyediakan perkhidmatan penghantaran yang cepat dan selamat.


Sempena ketibaan syawal yang mulia ini, lazada.com.my mengadakan SUPER RAYA SALE pada 16 July 2014 dengan tawaran diskaun sehingga 92%! Barangan Home & living seperti langsir raya pula boleh didapati dengan harga RM77 dan ke bawah. Manakala barangan Home Appliances seperti bakeware untuk buat cookies raya ada harga RM99 ke bawah. Dan tidak ketinggalan juga Raya Fashion sale untuk membeli baju raya di lazada.com.my. Apa yang lebih mengembirakan anda, bagi mereka yang minat Gadgets inilah masanya untuk anda memilikinya kerana lazada.com.my akan bagi anda BIG DISCOUNTS untuk Samsung Gadgets. Sangat teruja

Lazada.com.my juga akan adakan online game Wheel of Raya (lebih kurang macam Roda Impian) dan menangi hadiah termasuk cash voucher RM100 untuk anda mendapatkan lebih banyak diskaun.

Siapa Hatta Dolmat? Beliau adalah seorang pereka fesyen yang tidak asing lagi dalam dunia fesyen di Malaysia. Beliau sangat kreatif dalam mencipta rekaannya. Bukan sahaja artis yang gemar memakai baju rekaan beliau, Kini anda juga mampu memilikinya.

Ada 19 exclusive designs dari Hatta Dolmat boleh anda beli hanya di Tesco dan Lazada.com.my . Apa kata korang layari lazada.com.my untuk maklumat lanjut. Kini segalanya di hujung jari. Lagipun kualiti barang dan servis penghantaran sangat tip top. Selamat membeli-belah dan tampil lebih anggun dan ceria bersama barangan lazada.com.my di pagi Syawal nanti.

p/s: Super Raya Sale Hanya pada 16 July 2014 Sahaja

Untuk memudahkan mencuci mata dan membeli - belah.
 Anda hanya perlu Klik pada Banner ;)

seindahcerita: selamat bershopping :)

Thanks Nuffnang : Fashion Pitch / Writers Unleashed

Salam..
hye Uolls..cuti hari kan..
Alhamdulillah..patah tumbuh hilang berganti..
Cehwah! Thanks nuffnang..
Sbb terus..dan terus memberi CPUV..
Hopefully biar lah ia nyer menari lelama kat blog nie..hihihi
Kalau tengah2 BW ke blog nieyl nie..
ternampak dengan tidak sengaja..
klik2 la yea..:)

Kepada yang nak tahu lebih lanjut pasal Fashion Pitch nie..
Boleh Klik SINI

Selain dari itu kalau korang nak tahu..
 percarian Writer Unleashed nie hadiah dia wang tunai RM12,500
dan juga berpeluang menerbitkan manuskrip..
Wow!macam menarik kan..

Untuk Fashion Pitch pulak bussiness loan sebanyak RM 2 juta bagi pereka fashion yang berjaya..

tarikh tutup untuk Writer Unleashed pada 5 Ogos 2014

Fashion Pitch pula pada 27 July 2014..

So mana yang berbakat tuh ayuh!

Selamat berjaya!thanks again nuffnang =)

Syawal bakal menjelma

Salam..
hai semua..Apa khabar?
Nie lah nak share ckit..
Syawal pun bakal menjelma kan..
ha..lagu raya masih belum berkumandang lagi..
Rasa2 next week la kot kan..
Tapi ada je dah pasang lagu2 raya nie..

Tapi kehangatan rasa belum tiba lagi..
nieyl masih rasa mood berpuasa..cehwaahh..
mau idak nyer..persiapan raya satu pun dah buat lagi..
termasuk la baju raya..Tak tahu la nape tahun nie..
Lambat buat semua benda..Suke beno last minit..haha~

Tapi next week dah start buat biskut2 raya..kuih2 raya..
Ok nieyl nak share je..bagi uolls yang suke deco rumah tuh..
nieyl leh suggest kan 2 majalan yg nieyl selalu beli..
Actually bukan nieyl beli..en.husband beli..
Sbb die mmg suka deco mendeco nie..
Kebanyakkan decoration umah nieyl..
memang nieyl amek dr majalah2 nie..
tapi x serupa ler dlm gambor..
amek tips2 je..pastu carik la yg lebih kurang n ikut kemampuan..:)

Oklah uolls..nieyl nak siapkan design sticker untuk
majlis khatam Quran minggu depan..

tata..titi...tutu...

seindahcerita: esok plan nak g ikea nak carik acuan pelecek kentang

TABUNG KECEMASAN GAZA AMAN PALESTIN

Salam..
Umum Sedia maklum bahawa Bumi Gaza
skrg di serang oleh rejim zionis sejak isnin malam.
Jumlah kematian dan kecederaan semakin meningkat.
Rumah-rumah dan bangunan sudah banyak yang musnah.
Atas rasa kemanusiaan dan tanggungjawab sesama islam,
Aman Palestin telah melancarkan Tabung Kecemasan Gaza Aman Palestin .

Marilah kita bersama membantu mereka dari jauh.
Usah bertangguh lagi kerana rejim zionis tidak pernah menangguhkan serangan
ke atas bumi Gaza dan palestin!

Dengan niat membantu saudara kita di Gaza,
 ianya adalah saham untuk kita di akhirat sana. InsyaAllah.
Dengan  hanya RM1 pun, insyaAllah dapat bantu saudara kita.
Jumlah tidak penting,yg lebih penting kita ikhlas.
Ikhlas itu ibarat seekor semut hitam yang sedang berjalan
 di atas batu yang hitam, pada waktu malam yang sangat kelam.

Anda boleh membuat sumbangan di mana-mana saluran atas nama bank antaranya :-

Aman Palestin Berhad

Bank Islam - 12029010047880
Maybank - 562263010787
CIMB - 8600460353
Bank Muamalat - 12070005133717
RHB Bank - 21245760004907 
Bank Rakyat - 220806195922 

Selain itu juga, kita boleh menyumbang melalui sms

Rasulullah SAW dalam hadisnya ada menyatakan :
"Tangan yang di atas lebih baik daripada tangan yang di bawah.
Tangan yang di atas adalah pemberi dan
tangan yang di bawah adalah penerima." (Riwayat muslim)

seindahcerita : teruskan berdoa untuk saudara kita di Gaza & Palestin

Tersenarai Pemenang Saguhati :)

Salam..
Di bulan baik..hari baik nie...
rasa sunyi pulak opis nie..hehe~
Senyap aje..jimat tenaga..kurangkan pengeluaran haba..:P

Alhamdulillah..bagus2...
Dah lama nak up cter pasal menang contest nie..
Asyik terlupa aje..
hari nie bler dah xde modal nak cerita..
Ha..terkeluar la cter yg nak basi nie..:)

Sebelum nie mmg selalu la jenguk blog oh!bulan tuh..
pastu asyik dok keluar je lagu fair & lovely nie..
ntah mcner termasuk..terjoin laa...
cipta lirik..
padahal tak reti pun...saje mencuba nasib....


Selang sebulan pastu dapat sms..
yg menyatakan diri ini tersenarai pemenang saguhati..
mak ingat kan pemenang utama tadi..haha!

Antara hadiah seperti di bawah..

Tapi hadiah x sampai2 lagi..
huhu~kena tggu laaa..:) hamper fair & lovely bernilai rm30..

seindahcerita: tahun murah rezeki...:)

Please Pray For GAZA!




seindahcerita:
please Pray For Gaza..
Ya Allah selamatkan la umat islam mu
di Gaza Ya Allah..

Anak Ke-6 Didie Alias

Salam..
Selamat Pagi semua..
Pagi isnin biasa la kan mood cuti masih berbaki org kata..
So,pagi nie jom kita cuci mata tengok sesi fotografi baby kepada didie alias..













Skrg nie dah jadi satu kebiasaan kan..
Pasangan yang menimang cahaya mata membuat fotografi anak..
Insya'Allah kalau di izin kan nieyl menimang cahaya mata nanti..
mungkin nak buat jugak la..hihihi~teringin la pulak kan..:P


Terbaru, Didie Alias merakam saat manis bayi lelaki yang baru
dilahirkannya minggu lepas iaitu Muhammad Dayyan
dengan menggunakan khidmat photographer
profesional, Amalina Tuna Photography.

Kalau ada yang berminat nak rakamkan fotografi anak2..
boleh lah hubungi Amalina Tuna Photography nie :)

facebook
website

Seindah Cerita Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign