29 December, 2014

Resepi : Sup ketam


Bahan-Bahan

3-4 ekor ketam
1 biji ubi kentang / carrot ( di potong dadu )
Minyak jagung

Bahan di tumbuk atau hiris

4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia ( nieyl suka letak lebih )
Cara-cara memasak

1. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk / dihiris hingga garing (jgn hangus )
2. Masukkan air ( suku ) + ubi kentang/ carrot
3. Masukkan ketam dan air bagi ketam tenggelam
4. Masukkan garam secukup rasa. kalau nak letak lada sulah sikit pun boleh
5. Taburkan daun sup dan daun bawang dan hidangkan

*selain ubi kentang,carrot boleh juga letak tomato atau lobak putih,
terpulang ikut citarasa sendiri
*Boleh jugak letak serbuk perasa

Selamat mencuba :)

3 comments:

  1. Kalau masak yang berunsurkan ketam macam ni, pasti tukang kopek kulitnya adalah saya.. anak2 nak makan tapi tak suka nak buang masa kopek kulitnya.. jadinya menu ni sangat jarang berada didapur saya.

    ReplyDelete
  2. sup ketam terbaiklah sejuk² musim hujan ni makan .. hadoilah.. sedappnya...

    ReplyDelete
  3. Suka makan ketam tapi tak suka kopek kulit...huhuhu....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)