Khasiat Betik

Salam..
Selamat Pagi..
nak share nieyl sebenarnya tak suka sangat makan buah betik..
buah pisang dan nenas..
betik ngan pisang sebab x suke yg lembik2 basah cmtu..
Tak makan nenas pulak sbb masa kecik pernah makan tak buang mata lg..
amekaw gatal gler..so,fobia sampai ke besar..:)

So,kebelakangan nie nieyl ada masalah penghadaman ckit..
jadi byk petua..byk orang nasihatkan untuk makan 2 buah nie..
nak tak nak..kena makan jugak..
So far,Alhamdulillah..berkesan..
tetapi setiap kali makan betik..selepas 2 jam..
mesti nak ke toilet..
yg nie parah..lagi tak suka...
Effect dia begitu cepat..haha...:P



Merawat hemoroid atau buasir dan sembelit 

 Buah betik yang masak selain kaya dengan vitamin C, ia berkesan merawat buasir, memudahkan proses penghadaman dan mengelakkan sembelit. 

Merawat masalah kulit seperti jerawat dan masalah kedutan 

 Caranya, hancurkan buah betik tersebut. Kemudian tampalkan di tempat yang bermasalah setengah jam sebelum mandi.

Mengubati tumit pecah-pecah 

 Salah satu daripada rawatan tradisional bagi mengubati masalah tumit pecah ialah dengan menggunakan buah betik muda yang dibelah dua kemudian diambil getahnya dan sapu dibahagian tumit yang pecah. InsyaAllah masalah tumit pecah akan dapat diatasi.

Wajah sentiasa awet muda

 Khasiat buah betik selalu dikaitkan dengan pengawalan dan pengurangan berat badan disamping menghaluskan kulit dan mampu menjadikan wajah awet muda.

Ada mcm2 lagi khasiat betik nie dalam kehidupan kia..

seindahcerita: hilang segala masalah penghadaman..

5 comments:

  1. Kakak memang suka betik sebab itulah kakak tanam
    Betul betik adalah pelawas terbaik.
    Kalau tak betik, kiwi atau dragon fruit inilah buah pelawas keluarga kakak.
    Rumah kakak 3 dari ini sentiasa ada.

    ReplyDelete
  2. dulu tak suka nenas skrg ni suka dah

    ReplyDelete
  3. Kak nurul semuanya suka buah tu,sedap...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...