Mencontohi Sunnah Nabi mengambil anak angkat

Salam..
Selamat Pagi semua...

Bersyukur di hati ini kepada Allah s.w.t.
Kerana memberi peluang untuk ku merasai nikmat seorang ibu..
walaupun bukan sepenuhnya.

Syukur Alhamdulillah..kawan rapat nieyl selamat melahirkan baby pada
21 April 2014 yg lepas..sejak dia mengandung lagi..
Die kata baby dlm perut tu anak angkat nieyl..
Nieyl adalah mama angkat baby..
mase tuh hanya Allah sahaja yg tahu betapa bersyukurnya..

Alhamdulillah..suami kawan dan kawan nieyl tuh sgt baik hati..
Sangat memahami sifat keibuan nieyl..
Memang dr usia kandungan kawan 6 bulan lagi..
nieyl mmg nak g jumpa die..Tapi org kata kita hanya merancang..
Allah yang menentukan..kami mmg tak sempat2 nak jumpa..
Walaupun jarak umah kami x jauh sgt pun..

19hb April 2014 nieyl tekad jugak nak g ke rumah dia..
Sbb memang niat di hati..nak berikan air zamzam untuk anak angkat nieyl..
Alhamdulillah..sepanjang panjang sampai x nak balik..hehe~

Tapi siapa sangka..upernyer baby dlm perut tuh mmg nak sangat jumpa mama dia nie..
nak di jadikan cerita 21 april 2014 baby pun keluar...
Alhamdulillah...baby boy...
kebetulan 21hb tu nieyl EL tak keje..
memang plan nak pegi spital..
Tapi hujan kilat petir..lebat sampai ke malam..

Pada 22hb pun mcm tuh jugak..
menghalang nieyl untuk drive ke hospital..
memang hati ni tak tenang..
23hb Alhamdulillah..baby ngan mummy die kuar hospital..
dan nak kena balik ke kampung jugak hari tuh..

Ayah ngan mummy sanggup singgah kat opis nieyl..
Untuk memperkenalkan baby kat mama dia..
Ya Allah..mase tuh nak nangis tau..
klu org lain..mmg x kan buat cmtu kot kan..

walau mcner pun..pasti ade hikmah nyer kan..
nampak nyer pasnie kena masuk list baju baby dlm list shopping..
Sgt teruja ok..:)


"Sejarah Nabi Muhammad saw juga menceritakan baginda mempunyai anak angkat..Zaid bin Harithah menjadi anak angkat kesayangan Nabi..dan Nabi Muhammad mengisytiharkan kepada khalayak ramai semasa mengambil zaid sebagai anak angkat...dan baginda sendiri semasa kecilnya diserahkan kepada ibu susuan untuk dijaga dan dipelihara..tentu saja semua sirah Nabi ini ada hikmah buat kita untuk di ambil pengajaran.iktibar dan ikutan...namun perlu diingat dalam islam juga ada syarat syarat dalam mengambil anak angkat..tentang aurat,tentang laranggn penggunaa bin kepada ayah angkat dan hal hal berkaitan faraid.."

seindahcerita: Mudah mudahan Allah makbulkan niat ku...

4 comments:

  1. assalamualaikum
    anum singgah sekejap
    sory x sempat nak baca entry
    bz ngan thesis arghhhhhhh pening2

    ReplyDelete
  2. Permulaan yg baik... Ada anak angkat... Semoga d permudahkan urusan seterusnya... Amin...

    ReplyDelete
  3. Ameen.. semoga segala urusan Nieyl dipermudahkan oleh Allah..

    ReplyDelete
  4. syahdunyer.. IN SHA ALLAH rezeki nieyl yer nanti !

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...