| Kelebihan Bersahur |

Bersahur adalah merupakan salah satu amalan sunat yang sangat digalakkan dan tidak sepatutnya ditinggalkan oleh setiap muslim kerana amalan ini mengandungi banyak kebaikan. Sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Hibban yang bermaksud: "Bersahurlah kamu, kerana dalam bersahur itu ada keberkahannya".

Antara kebaikan bersahur itu ialah seperti berikut:

1- Amalan bersahur dapat memberi kekuatan kepada orang yang berpuasa pada siang hari nanti.
2- Bersahur akan mendapat pahala kerana ia adalah ibadat sunat dan menjadi sunnah Rasulullah s.a.w.
3- Amalan bersahur juga yang membezakan puasa Muslim daripada puasa dalam agama lain seperti Yahudi.
4- Amalan bersahur juga akan memberi peluang kepada para muslim untuk bangun beribadah kepada Allah s.w.t pada malam hari khususnya 2/3 malam.

8 comments:

  1. Salam Nieyl....arini bangun sahur pon bersemangat..hihi.Slmt berpuasa ya Nieyl...

    ReplyDelete
  2. selamat bersahur dan salam ramadhan dear

    ReplyDelete
  3. akak mmg bangun sahur...dpt togok air pun jadi laaaa...tapi ni mia mija puase ni mmg akak kene masak le sahur ..bagi dieorgselera makan panas2 kan....

    nieyl sahur ape...mesti rajin masak kan...

    selamat berpuase dan selamat berbuka nieyl....

    ReplyDelete
  4. tkpnh tkbgun shur..wajib kot..rsa nk pengsan lah puasa sehari kalo tkshur..

    ReplyDelete
  5. masa bujang mmg mls bgn sahur tp dah kawen ni kena rajen bangun sbb suami suka sahur.

    ReplyDelete
  6. i know sahur ni sunnah nabi tapi jenis i dgn husband tido pun dh lambat 2,3 pagi so kitorang terus sahur je before tido huhu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...