| Resepi Meatball ala nieyl |

Salam...
Semalam nieyl post gambar meatball kan..
So,ada permintaan resepi...hihi~
nieyl nie jarang beno nak tulis resepi kat blog nie kan...
bkn kedekut ilmu...tapi kdg2 masak pandai..
bler nak menulis balik tuh...adeh!terlupa la bape byk masuk...
bape sudu nie..bape sudu itu..hihihi~ 

Ok lah..nie first time nak tulis resepi kat blog nie....
Ok first nieyl nie bkn la sgt rajin nak wat meatball sendiri...
so,nieyl beli yg dah siap aje...lg mudah kot...
malas nak byk keje...hihihi
byk jenama bebola daging kat pasaraya...
kalau nieyl,nieyl beli brand tesco aje...
dlm rm7 lebih laaa.... :)

Meatball homemade
1 Paket Ramly daging cincang
2 biji telur (dipukul)
1 cawan bread crumb
1 biji bawang hollond
2 ulas bawang putih
1/4 cawan fresh milk
1/3 cawan tepung gandum
garam n serbuk lada hitam
minyak masak

Cara-caranya
1. Masukan daging kisar, bawang hollond, bread crumb, serbuk lada hitam n sulah,
tepung gandum, susu dan telur dan garam.
2. Uli semua bahan tadi sampai kental..kalau lebih...lebihkan bread crumb
3. bulatkan meatball..size tu ikut korang la nak besar mane yea..
4. Jangan lupe letak sedikit minyak kat tangan, nnt melekat2 meatball tuh
5. Ok ade 2 cara. sama ade lepas siap semua meatball tuh korang nak goreng terus blh...
nak kukus dlu pun boleh, kalau nak kukus tuh dlm 10-15 minit jer...lepas tuh leh goreng :)
Sos Meatball

2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang holland - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
1 1/2 cawan air sejuk - air yg dah di masak yea..klu air kosong biasa pun boleh
100ml susu cair - nak kasi rasa lemak2
3 sudu  sos tomato
3 sudu sos tiram
1 1/2  sudu kicap manis - agak2 je jgn penuh sgt,nnt hitam lak sos tuh..hihi
1 1/2 sudu lada hitam - yg dah kisar
1 kiub pati ayam @ daging 

Cara-caranya

1. Cair kan butter n tumis bawang hollond (bg layu aje,jgn sampai garing lak )
2. Masukkan tepung + tomato ( bagi layu jugak )
3. Masukkan air sejuk, susu cair sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, Kiub ayam.
4. Sentiasa kena kacau, jangan bagi berketul
5. kalau lebih kurang 10 minit cmtu,tutup api..biarkan seketika (kasi sejuk)6. Kisar sehingga hancur...
7. Taddddddaaaaaa...
:
:
:
:
:
:
:
:
Siap!

seindahcerita: selamat mencuba :)

10 comments:

  1. salam
    singgah pagi selasa
    sory sangat2 hari ini anum bz skit

    ReplyDelete
  2. Salam kenal dari aiza..
    sedap nampak nye meatball tuh..boleh lah terai nanti..

    Jemput ke blog aiza juga

    http://aizahamdan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Wah boleh cuba ni Nieyl... tq share resepi :D

    ReplyDelete
  4. weekend nk try wat kak..klu jadi pos kat entry..klu tak..ambik yang dah siap jek..hihihi :P

    ReplyDelete
  5. amboiii nieyl..memang buat mak buyung telan air liur je ni.. hihihi

    ReplyDelete
  6. nak order boleh?? hahahha.. sedappppppnya!!!!!

    ReplyDelete
  7. salam ..
    wah untungnyerlah badan pandai masakk..
    kite.. adeh..
    msak lauk telur tu pandai lah..huahua..
    sibuk dok belajar jer hah..
    nanti kite nak cubalah..^^

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...