Seindah Cerita: May 2012

|so sweet..|

Nie mmg di kirakan mmg sweet ar...hehe
husband ku pun x kasi cam gini...haha..
Siap ngan flower lg tuh...
TQ sesangat yea...

p/s: yg kasi nie kak zura..jiran sebelah workstation ku nie...hahaha

|ala...cantik la warna baju die|

after lunch..dah rmai dah kat opis..
jiran-jiran ku pun dah ade kat tempat...
pandang jam hah?3 dah...
hihi~berbunga-bunga ati nie...
dah nak kol4.30

berbalik pada tajuk td..
aku suke gler warna baju my sis mase wedding die tuh..
Siap request kat husband..
this year raya..nak baju kaler nie..haha

p/s: plann this year raya 3 helai baju..:)

|bersama abg ipar baru|

Disebabkan mase my wedding tuh..
aku mmg x buat malam berinai..
so,saje tumpang glamm kat majlis berinai org..haha..
kah gitu?
boleh saja kalau kau!

"di mlm berinai with my husband"
"sejak dah kahwin nie,lg ar suke mek gambar"

|die nak ikut..|

Kebiasaan nyer..klu si kecik nie bangun..
Die akan terus g kedai mak..
mcm org besar lak..pepagi dah lepak kedai yea...
budak zaman sekarang kan..huhu..

so,pagi td punyer cter..
mase ku nak g keje..biase nyer die salam jer..
Arini nak ikut plak...
nangis2..kecian sgt tgk die...

Klau x g keje,mmg dah bawak dah..
die kejar smpai ke jalan raya...
ala..ciannyer..
xleh nak wat ape la...
mak die angkat die nangis2...
"Muhammad Rafiq"
"klu amek gmbr de flash mate die akan jadi cmtu"

p/s: ptg nnt kite g pasar yea...:)

|pagi yang suam-suam kuku|

Selamat pagi..
kejap aje kan dah khamis...
yeay..suke la..sbb dah nak cuti...
keadaan opis arini..
See...kosong aje kan...

Mereka ke PICC pagi nie..
so,sunyi jer..xleh nak wat ape la kan...
boleh la kejap2 curi -curi tulang...huhuhu..

"tutti..yum..yum"

p/s: motif gambar tuh?hihi..teringin nak makan lg..haha

|masih belajar memasak|

memula nak belajar masak tuh...
Aduh payah upernyer..hihi..nasib baik ar..
ku da standby buku masak terbaik punyer sebelah..
klu x..x jadi nyer cmtu..
haha~nie hasil pertama aku..
AYAM HALIA

percubaan yang baik..hihi

P/s: nampak menarik..blh masuk master chef x..haha..

|mengantok vs tak ada kerja|

|x-student form 6|

TQ korang semua..bcoz sudi dtg my wedding...
terharu sgt..ati mule risau gak..
yela...time sanding tuh tercari2 gak..
mane la kawan-kawan form 6...
sorang pun x muncul lg...

Tqvm arashy,fikri,yana,hanis,nieza,wada ngan nad..

|siapakah dia?|

wah..title x leh tahan..
mcm retis lak ko yea..
haha~siapa kah dia nie?

klu sekali pandang cm kengkawan jer kan..
huhuhu..nie my first niece..
umur die 20thn...
jarak ngan aku 4thn ajer..

sbb itu la nampak die lg matang kan..
now,she be a ustazah..kat sekolah rendah..
she so fierce...


P/s: my niece nie sebaya ngan my younger brother..

|renung-renungkan|

|kalau pegi jer.. makan..|

Apakah?
nie lah yg aku sempat g makan..
Dlm penat2 tuh...lepas amek nieki dr klinik..
anta nieki balik umah...
keluar sekejap ngan husband..
g makan area neo cyberjaya..
X mahal mane la...semua org leh makan..:)
yg aku amek nie set 25.90 jer..
leh makan 2 3 org..:)
aku suka makan kat cnie sbb nyer tempat die x rmai sgt org..
makan pn tenang ajer...n sedap gak la...
Aku suke...Aku dah byk kali makan kat cnie..
ngan husband baru skali aje,,,

p/s:pas gaji nant,kakak lak nak makan kat cnie..huhu..

|vaksin kali ke-2|

Selamat pagi...
Ari isnin off..amek cuti rehat..
Sbb penat kenduri kakak..
Tapi ade 1 lg tanggungjawab yg harus diselesaikan...
:
aritu nieki kena g amek suntikan vaksin ke-2..
n hantar die mandi skali...:)
doktor kate nieki skrg dah garang..
X mcm dlu mase memula anta mandi diam aje...
kali nie anta..die sgt garang..
terpakse 2 org pegang die...
"time nie dlm kete..on the way balik umah"

Bulan depan nieki kena g klinik lg...untuk makan ubat cacing lak..
semakin gemuk nieki mama nie yea..

p/s:tak tahu la klu dah de anak nant,mcner ngan nieki


|kerja sambilan,boleh ker?|

dari dr asyik menguap aje...
kurang oksigen dlm kepala nie...
kdg2 ku terpikir gak nak wat part time...
tp xyah la kot..tok suke2 blh la...

taddaaa..ini lah antara hobi aku..
mengedit gambar..
nie hantaran wedding my sister bebaru nie..
:
"kemeja"
"belt"
"shoes"

"perfume"


"sirih junjung"
"cup cake"

"ring"


"Jam tangan "
"wallet"

p/s: sedang menanti rezeki terbesar dr Allah...

|wedding my sister|

Salam Selasa...
Sorry la..entry isnin xde la..bcoz ku cuti...
kepenatan kenduri my sister kwen...
jarak ngan wedding ku aritu..
dlm sebulan cmtu ar..:)
Nie beberapa keping picture ku tepek kat cnie..
:
my sis ngan abg ipar baru..

my sis,me ngan mohd

|ikan Bilis Pintal|

Selamat Pagi..
Salam Jumaat..
Indahnyer arini...
Syukur Alhamdulillah...
Masih di beri menyedut udara di muka bumi Allah ini...

Just nak share jer..
Actually,aku x penah dgr n x penag makan pun..
Sblm nie benda alah nie..
Nie pun kakak sebelah tempat aku nie yg kasi..
So,aku rasa lah!peh sedappp...jugak la..
kakak tuh dapat mase berkampung kat Melaka..
So,pasnie klu g melaka..nak carik lah...:P

P/s: agak-agak boleh buat sendiri jer nie kan..:P

|ketika bosan di Opis|

Salam...
dah petang baru berkesempatan nak update..
arini kira ari ke dua team building kat Pahang..
so,ramai la yg xde kat opis nie...
dah petang2 mcnie...alahai...
mood nak balik ajer...hehe..


|Terubat rindu menulis kembali|

Mase nak lahirkan si blog nie..
hanya la suka suki..(bkn tempat megumpat yea)
tentang diri sndr..perjalan hidup...
kalau zaman2 sekolah dlu...
buku skolah tuh...mesti terkurang satu...
hehe~aku amek wat diary..wah!

bler cikgu minta sediakan buku kosong satu..
bapak aku jadi mangsa..aku minta duit kate nak beli buku 1..
kekeke~cerdik punyer budak..nakal btl...

bler zaman smakin canggih nie..
mcm2 dah ade kan..
ari-ari mengadap jer..huhu..
menulis...ntah ape2 ntah...(x suke..xyah bace)


p/s: bagi yg x suka bace blog yg buat diri tu x suke...rase nyer fhm2 sndr la kan..xyah ar baca

|wanita dan isteri yang solehah|

Salam..
petang yang redup ini..
jari jemari ku seakan rajin menekan keybroad..
dalam diri manusia ini tiada yg sempurna sifat nyer..
tetapi tidak salah jugak kalau kite berusaha untuk menjadikan ia nyer..
terbaik kan..(same2 berkongsi ilmu)
Selepas bergelar isteri.. 
Aku selalu bertanya pada hati, apa yang diinginkannya dari seorang wanita? Pandai mengaji dan bersopan? Ya. Sedap mata memandang? Ya. Lagi?
“Iaitu yang taat apabila diperintah, yang menyenangkan apabila dipandang serta menjaga diri dan harta suaminya.” (Hadits bertaraf sahih, diriwayatkan oleh imam Ahmad (4/341))
p/s: Fikir-fikiran bersama...selamat beramal..:)

|Terima Kasih pemberi|

Salam...
skrg nie tgh menanti jam loceng berbunyi..
menandakan waktu pulang ke umah..
(wah!mcm sekolah lak)

Wah..wah..wah..
mentang-mentang lah aku nie pencinta coklat..
u alls kasi aku makan coklat bebanyak yea..
(u alls kurus..aku makin mengembang)
hehe..
TQ kasi ini pada aku yea...
Next time kasi lagi yea..hihihi

p/s: kalau rasa stress,g kedai borong coklat bebanyak yea..:)

|berangan honeymoon|

salam..
carik sekejap dr masalah..
orang kawen baru seminggu dah g honeymoon yea..
Aku?ala...x kisah pun..

Sbb nyer kengkangan masa...
bukan x nak pegi..

T.jawab n amanah itu lagi penting..
bkn xde cuti..ade tp cuti itu tok kegunaan bler lebih memerlukan..:)
lagipun..ape yg kite nak buat...
kena pk dlu dr semua aspek..:)

lain la klu duit mengunung tu...lain lah yea..hihi..
Oklah..klu diberi pilihan tempat honeymoon kan..
Ade 2 tempat ajer aku nak pegi...
First skali..taadddaaa...
PULAU REDANG

Second plak...Taaadddaa
kota Singa..menjadi angan-angan ku..

P/s: untung ko ain,korea dah sampai yea..hihihi

|kelaparan|

Salam..
Biase la kan..bler husband xde nie...
memang x ke dapur la..
hihihi..
konon nyer nak diet...
Malam tadi alahai..
tekak nie teringin bebeno nak makan mcd nie..
Husband lak keje..
hihi~ape lg..start enjin kete..
Ajak kakak n the geng..huhu
nie lah hasil nyer..kikikiki
:
:
:

|Kawan Baru Kahwin|

Ish...dah petang2 nie..
mate nie nak terpejam aje...
Ish..ish..ish...
tgh2 searching2 terjumpe lak satu blog nie...
PENSEL KAYU

haha..upernyer2 milik kawan baru ku ini..
Anyway..Ain n naqib tahniah k...

Semoga masjid yang kalian bina ini...
hehe~pasangannyer tuh my jiran nie hah..huhuhu..

Akan kekal bahagia hingga ke Syurga..
Amin...

|pepagi isnin dah stress|

Selamat Pagi...
Mood pagi nie x berapa nak hepi la...
Di pagi isnin..first sekali..
Aku kesiangan (bangun lambat)
Untuk ke Opis...

second tuh lak...
Dah lambat nie..boleh plak...
Dah smpai parking kete kat opis...
Baru aku sedar..
Aku pakai selipar g keje...
Waduh!

rimas nyer aku...
Serabut pepagi mcnie...
Dah smpai kat workstation aku..
Check2 carik hp...
aduh..hp tertinggal lak dlm kete...
eee..aku rasa nak jerit aje...
Ape la aku nie....

P/s: next time tdo awal...

|kejar masa|

Pagi Jumaat yang mulia nie..
6.15 pagi berlari masuk ke dapur..
keluarkan semua bahan-bahan yang ada..
untuk masak nasi goreng...

Dalam mase 20minit...
Taaadaaa..
nasi goreng siappp..
Tok husband..
Die keje petang arini..:)
Siap ajer terus lari mandi siap2..
Kol7 nak kena gerak g opis...
haha...

|Kenapa Nabi Melarang Kita Minum Sambil Berdiri?|

Ternyata secara perubatan, dlm tubuh kita terdapat penapis sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke kantung kencing, boleh mnyebabkan penyakit kristal ginjal.


Subhanallah, tiap perintah dan larangan Rasul pasti bermanfaat bgi umatnya!
Terapi air putih : JANGAN LUPA BANYAKKAN MINUM AIIR MASAK..



1. Minum 2 gelas air setelah bangun tidur dpat membersihkan organ-organ internal.
2. Minum segelas air 30 minit sebelum makan dapat membantu fungsi seluruh pencernaan + ginjal
3. Minum segelas air sebelum mandi dapat menurunkan tekanan darah
4. Minum segelas air sebelum tidur dapat mencegah stroke + serangan jantung

|teman dan musuhnya|

"Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. - Saidina Ali Abi Talib"

|satu bulan|

Masa kini berlalu dgn pantas lah kan..
Xdan nak kejar nie...
tanggal 14hb Mei,usia perkahwinan ku baru mencecah 1 bulan..
Wah!sebulan dah..

Nun jauh lagi perjalanan nya..
Semoga ikatan perkahwinan nie..
kekal bahagia hingga ke Syurga...
Amin..

|Kasih Ibu|

Setiap Insan di muka bumi Allah ini..
mempunyai ibu..Ibu yang mengandungkan kita 9 bulan..
melahirkan kita..menyusu..menjaga..mendidik sehingga lah..
kita menjadi insan yang berguna..

Kasih sayang ibu tidak setanding hanta yang bergunung...
Setiap insan hanya memiliki seorang sahaja ibu..
Sampai ke hari kiamat pun ibu tiada penggantinya..

Ibu mampu untuk membahagiakan 10 orang anak nya..
Memberi Kasih Sayang yang sama rata..
Tetapi 10 orang anak sungguh payah membahagiakannya..
Jangan lah kita menjadi seperti itu...
Jauhilah sikap itu..

Sama-sama lah kita..
Hargai ibu kita..
SELAMAT HARI IBU

|Oh..no...my car???|

Morning n selamat pagi...
Alhamdulillah...baru lepas bekpes nasi lemak..
meh dekat ckit...
nak cter nie...pepagi tadi..
Nak kuar p keje...

Terkejut bagai nak rak...
Oh..no my car!!!
khemah runtuh di tiup angin kuat 3 pagi td...
4 tiang khemah...tinggal 1 jer yg masih tegak..
itupun hampir nak patah gak tuh...

Ape lg...start enjin kete..
Slow-slow..alih kan...
keluar dr kawasan khemah tuh..
So far,Alhamdulillah...xde kecederaan kete ku..
hihihi~

|terrajin lak aku|

Biler dah lame x mengupdate benda alah nie...
biler tima saat rajin nyer...
sehari smpai 20 n3 aku buat..haha~
itu lah org kata...
Mase smpai ke kiamat pun..
tak akan berpatah balik...
n tak terkejar aku rasa...

So,ape yang aku sempat n ingat aje lah...
Aku kongsi kan kat cnie...hihi~
Bukan boleh igt semua perkara yang berlaku...
~selamat membaca kembali~

|L.O.N.D.O.N|B.A.N.D.U.N.G|

Sebut aje LONDON..
Terbayang KOTA LONDON..
wah..bestnyer...
Untung lah bagi yang da sampai ke sana..
Aku x smpai lg la...
Tapi ole-ole dari sane dapat dah...
Itupun dah ok dah kan...
Siapa nak kasi kan...hihihi

kalau tadi dapat ole-ole dr LONDON
Yang nie lak dapat dari BANDUNG..
walaupun dekat..siapa nak kasi kan...
Terima Kasih sebab selalu g oversea beli ole-ole untuk ku..:)

|Meeting+makan|

Pagi nie ade meeting..
Macam biasa lah..klu dgr jer perkataan meeting nie...
badan nie mcm tahu2 aje...
malas nyer pun tibe lah...

Bab cakap-cakap tuh mmg mls la..
bab MAKAN xmalas...
haha..ape la nak jadi nie..
meeting..makan...meeting makan..
hihihi

|Lemang + rendang Tok|

Orang kata kalau byk sgt teringin nyer..
dalam tuh ade someone..
haha~tapi aku nie bukan teringin yg cmtuh...
Sejak kwen nie..banyak betul teringin nyer...

Mase on the way balik dr Penang tuh..
Kebetulan lah singgah kat R&R Bukit Merah..
Terhidu lak lemang ngan rendang tok nie...
Peh!terus beratur n beli...hihi..
Hilang kempunan...:P

|Adakah dan Mengapakah|

Adakah dia menerima aku?
Adakah dia memaksa dirinya untuk terima aku?
Adakah dia dipaksa untuk terima kenyataan ini?
Adakah dia ikhlas menerima aku dalam kehidupan dia?
Adakah aku ini hanya perhiasan?

Mengapakah harus aku merasai semua itu?
Mengapakah aku yang harus dipersalahkan?
Mengapakah dia harus layan aku sebegini?
Mengapakah aku kena terima segala layan itu?

|dlu teringin gak nak wat cmtu..tapi..|

Dulu mase nak wat kad kawen..
teringin jgk nak wat benda-benda yg unik mcm nie..
Tapi bler pk-pk balik..
nnt kena hampuk ngan bapak aku...
Balik aku wat yg biase2 aje...

Tapi ciut lah..suke sgt...
Mase dah x leh nak patah baik dah..hihi..
Mampu tgk aje lah yea..hihihi

|Suatu hari.....|

Suatu ari..Mr.husband menyuarakan keinginan nyer...
Makan asam pedas...
Aku terkejut..sbb nyer x taw nak masak..
n x penah masak pun...
Ish3...amekaw...

Ape lg...g umah mak...g umah kakak..
Pegi salin resepi..haha~
Ha...baru kaw tahu...
Susah x susah jadi isteri nie..

Tadaaa..nie lah hasilnyer...

|Dlu Shopping baju,kasut,handbag..skrg..........?|

Segalanya berubah bila dah bertambah 1 lagi tanggungjawab..
Dah kena warning dah!mulai skrg..
Utama kan barang dapur dlu...
Kalau nak shopping sebulan 1 barang aje..
hihihi~husband kate bukan kedekut..jimat~~

Hasil pertama shopping selepas 3 ari berumahtangga..

|12 Mei 2012,selamat seorang lagi|

Tahniah Dila ngan Pasangan..
Semoga Rumahtangga yang dibina kekal..
Hingga Ke Syurga..Amin...

|2 ari demam|

Yang Demam tuh..
bukan aku...Tapi peneman aku nie...
tgk lah muke die..keadaan die...
demam x reda2..doktor kate..
suhu badan die tinggi..
Sampai kene ulang alik ke klinik...
Mase nie mmg susah ati gler...
X senang nak wat keje...

|Masakan Pertamaku|

Mcm x percaya jer kini ku dah bergelar isteri..
So,macam biase la dah bergelar isteri nie...
kalau tak ke dapur..Parah lah...
Hihi~so,nie merupakan masakan ku yang pertama..
Untuk sang suami ku...
Nasi goreng ikan bilis n telor..

Nampak simple jer kan..
Jadi lah..hihih

|Peneman setia ku|

Kehadiran nyer sentiasa ku nanti kan...
Alhamdulillah...Akhirnyer penantian aku..
Berakhir dengan kehadiran die...
Ku beri nama die nieki..
Ketika gambar nie di ambil..usia die baru sahaje...
3bulan...mase ni tgh nak selesa kan diri kat tempat baru...
jenis persian...:)

|wedding Ain|

Wah!berturut-turut makan nasi minyak nie...
Seminggu selepas majlis Zue..
Wedding ain...Ain nie kira junior aku kat sekolah..
Bertemu jodoh di usia muda..
Alhamdulillah..Selamat mendirikan Masjid...
Semoga berbahagia Hingga ke Syurga...:)

|Kini tibe giliran mereka|

Syukur Alhamdulillah..
Seminggu selepas aku bergelar isteri..
Kini tibe giliran member aku sorang nie..
mengikut langkah menamatkan zaman bujangnyer..
bersama pilihan hatinyer...
Tahniah Zue..

Seindah Cerita Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign