Dugaan bulan puasa..

Bulan puasa tahun nie nieyla memang hebat di duga..
Kadang2 diri ini rasa lemah sangat untuk menghadapi dugaan nie..
Tapi orang kata kalau Allah tu turun kan dugaan pada hambanya..
Itu tanda,Allah sedang menduga iman hamba nyer..

Kita imbas kembali..
Minggu kedua berpuasa,nieyla kena demam..
Tapi Alhamdulillah..sihat semula..
Tidak lama kemudian,nieyla di serang sakit seluruh tulang belakang..
dan sakit bahagian dada..(jantung)
Sehingga menyebabkan tiada selera makan dan muntah2..
Lebih kurang 3 ari baru kembali sihat sepenuhnya..

Pada minggu ke-3 pula..
Di uji dengan perbuatan manusia..
Ya Allah..nieyla sungguh tidak menyangka perkara macam tu blh berlaku..
Nieyla baik dengan semua orang..tidak langsung nak bermusuh dgn sesiapa..
Lagi2 pada bulan Ramadhan nie..
Tapi langit tidak selalu nyer cerah kan..
hari nie nieyla begitu terasa hati dgn seseorang kan sini..(terasa tahap gaban)

Jika selama ini nieyla dan H (bukan nama sebenar)boleh di katakan close gak la..
Tapi di sebabkan sesuatu yg bukan keluar dr mulut nieyla..
H tidak lagi layan nieyla dengan baik seperti sebelum nya..
Setiap kali nieyla panggil H,panggilan yg ke4 bru die dengar..(padahal dekat jer)
Ble nieyla tanya sesuatu pada H,die seperti tidak mahu bercakap dengan nieyla..
kalau bercakap pun die tak pandang muke nieyla..(terasa ati ini)

Ya Allah...engkau tabahkan lah ati hamba mu ini..
Kuatkan la iman ku..
Jauhi lah diri ku ini dengan perasaan marah ataupun benci..
Mungkin apa yang Allah duga ini adalah untuk beri pengajaran pada diri nieyla..
Supaya jangan terlalu percaya dengan sebarangan orang..

p/s:setiap manusia berhak terasa ati..

1 comment:

  1. cari je kawan yang lain..
    tak guna kita hampiri
    orang yang nak buat kita musuh..
    kalau satu hari nanti dia terima kita semula
    mesti penerimaan dari dia tak sepenuh nye..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...